Translate

vrijdag 20 maart 2015

Diabetes en insuline resistentie een steeds meer voorkomend probleem


Veel mensen hebben zonder het te weten diabetes. Klachten worden vaak toegeschreven aan een andere ziekte, omdat de klachten vaak vaag zijn. Bepaalde voedingsmaatregelen kunnen echter veel narigheid voorkomen.


Herken diabetes type I en II
Er zijn 2 typen suikerziekten. Bij de eerste produceert de alvleesklier helemaal geen insuline meer. De verschijnselen zijn vaak erg heftig en men zal vrijwel altijd insuline moeten gebruiken. Veel voorkomende symptomen zijn: extreme dorst, vermagering, wazig zien, veel plassen en abnormale vermoeidheid.
Bij Type 2 produceert men nog wel wat insuline, maar niet genoeg, omdat de lichaamscellen ongevoelig zijn geworden voor insuline. Er is voldoende insuline beschikbaar, maar de cellen zijn simpelweg ongevoelig geworden voor de insuline, waardoor de alvleesklier nog meer gaat produceren om het glucose gehalte te doen dalen en uiteindelijk uitgeput raakt. De klachten/symptomen zijn minder duidelijk als bij  type I, maar ben je vaak moe, heb je slecht genezende wondjes, vaak dorst en moet je vaker plassen dan normaal, dan moet je toch alert blijven op verdenking.
Er is een nieuwe studie gedaan door Ronald Evans van het Salk Institute for Biological Studies, die beschrijft een nieuwe regulator van de gevoeligheid van het lichaam voor insuline, en identificeert een potentiele nieuwe behandeling vopr type-2-diabetes. Het team onderzocht een eiwit genaamd fibroblast groeifactor 1 (FGF-1 of zuur FGF), dat betrokken is bij de regulering van vele fysiologische processen, waaronder wondgenezing, groei van bloedvaten, zenuwregeneratie en vet celontwikkeling. Hun werk toont aan dat FGF-1 een belangrijke rol kan spelen bij het verminderen van de insulineresistentie.
Bij een studie met muizen die insuline resistent waren, vonden zij dat zij genetisch deficient waren in deze FGF-1. Bij injectie met dit FGF-1, daalde de glucosewaardes aanzienlijk. Dit effect was niet te zien, bij muizen die dezelfde injectie kregen, maar geen diabetes hadden.
Wat kan men zelf doen?
In de natuurgeneeskunde is men het er over eens, dat de alvleesklier overbelast is door de vele grote hoeveelheden snoep, frisdranken en andere zoetigheden. Op den duur leidt dit ertoe dat de insuline verstoord raakt, belangrijk is dan ook om niet of zo weinig mogelijk suikers tot je te nemen. In veel producten zitten echter ook verborgen suikers, waar men vaak geen weet van heeft. Daarom is het altijd nuttig om de samenstelling van een product te lezen.
Een dieet met vezels en koolhydraten die minder snel verteren verkleind de kans op diabetes. Men krijgt door de langzame afgifte van suiker minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel, waardoor je hypoglycemie voorkomt. Hypoglycemie is een verlaagde bloedsuikerspiegel, maar kan na jarenlang aanhouden, uiteindelijk leiden tot suikerziekte.
Ook vit. C,E,B6 en foliumzuur kunnen diabetes voorkomen of terugdringen. Chroom is ook nodig tegen de lekkere trek in zoetigheid, omdat het de bloedspiegel ook meer stabiel houdt. Het beste is GTF chroom, een goed opneembare chroom soort.
Mijd snelle opneembare suikers, zoals glucose(druivensuiker)en witte suikers. geef de voorkeur aan langzame kooldydraten, zoals volkoren producten.
En eet bij voorkeur spelt of andere volkoren produkten dan tarwe, aangezien tarwe niet alleen veel nadelen heeft voor de gezondheid, het staat erg hoog op de glycemieke index!!
Wees matig met vetrijke producten, want bij suikerpatienten is er altijd een verhoogd risico op een hoog cholesterol. Gebruik onverzadigde vetzuren. Zie ook mijn artikel over te hoog cholesterolgehalte.
Probeer verder zo veel mogelijk aan lichaamsbeweging te doen en dan m.n. in de buitenlucht voor meer zuurstofopname, vermijd overgewicht.
Tot slot drink dagelijks na de maaltijd 2 eetlepels Molkosan in water opgelost.
Verder wordt kaneel ook vaak gebruikt om de glucosewaardes te laten dalen. Kaneel is niet alleen goed voor diabetes, maar ook om het LDL (het slechte cholesterol) en totale cholesterol te doen dalen. 
Onderzoek heeft uitgewezen dat inname van 1 tot 6 g. kaneel per dag het glucose serum, triglyceride, LDL cholesterol in mensen met type II diabetes en de geassocieerde risico factoren die met diabetes komen, doet verlagen.
bron;http://care.diabetesjournals.org/content/26/12/3215.full