Translate

woensdag 1 april 2015

Zelfgemaakte mand van recycled papier.

Tijd voor wat creativiteit!
Ik wilde graag iets doen met materialen die ik kon recyclen en aangezien ik tonnen aan kranten en reclames krijg, werd het tijd om iets met papier te doen!

Na wat googlen, kwam ik op het geweldige idee, om manden en andere leuke dingen te vlechten met papier. Het principe is eigenlijk heel eenvoudig. Je draait vellen (kranten of tijdschrift) papier om een dunne stok, satéprikker of breinaald of iets dergelijks. Lijm het vast en je hebt een lange smalle "tube" zoals op de foto te zien is. 

Deze ga je nu gebruiken om te vlechten.
Er zijn verschillende technieken, ook technieken die gebruikt worden voor het echte mandenvlechtwerk met bv riet of grassen.
Het begin werk kan echter iets anders zijn met papier, omdat het nu eenmaal anders werkt.
Je kan de papierentubes ook plat maken, voor een plat effect.

Ik heb twee(grote) manden gemaakt, waar ik eerst een ronde van karton uitgeknipt heb, waar ik rondom papierentubes heb vastgelijmd. Ik doe dit met met een lijmpistool, omdat dit veel beter houdt.
Vanaf daar ga je rond weven en verbind je steeds een nieuwe papierentube aan de voorgaande, als die tekort wordt. Je kan ze lijmen, maar dat hoeft niet persé, zolang als ze goed in elkaar geschoven worden.



Zodra de mand de juiste grootte heeft, ga je de papierentubes wat strakker rondweven, zodat je mand een rand gaat krijgen. Is je mand klaar, dan kan je ter versteviging behang plaksel erop smeren, maar een beetje afhankelijk van het papier, is dat naar mijn idee niet persé nodig. Na het verven, wordt de mand al aardig stevig door de opgedroogde verf.
Ik heb één mand afgewerkt met een breed koord en de ander heb ik twee houten stokjes op vastgebonden als handvat.
En zie hier het resultaat. Niet slecht voor mijn eerste project!

Mijn tweede project was een kattenmand. Ik had een erg leuke mand gezien van gevlochten riet, dus ik wilde graag proberen of ik deze zelf kon maken uit tijdschriften papier.
Deze mand heb ik niet geverfd, omdat ik de verschillende kleuren eigenlijk zeker zo leuk vond en bovendien is het papier wat steviger dan krantenpapier, waar de manden van zijn gemaakt.

Ik ben begonnen met de onderkant. Ik heb eerst een groot langwerpig vierkant triplex uitgezaagd en daar rondom de tubes vastgelijmd. Ook met het pistoollijm. Van daaruit ben ik gaan vlechten. Ik ben echter niet helemaal rond gegaan, maar heb alle kanten per stuk afgewerkt. Begonnen met de voorkant, dan achterkant en daarna pas de zijkanten, omdat de zijkanten een soort open vlechtwerk hebben. Dit vlechtwerk heb ik steeds op de punten waar ze samenkomen vastgebonden ter versteviging. 
En omdat ik het vlechtwerk te open vond en mijn katten graag ergens in of onder verstoppen, heb ik aan de bovenzijde, nog een soort van afdakje gemaakt van dezelfde stof als waarvan ik het kussen heb gemaakt. En ziehier, meteen heeft er één van hen al een goed onderkomen gevonden!