Translate

donderdag 18 juni 2015

Is tarwe echt zo gezond? Waarom hebben mensen steeds meer een gluten allergie?

Tarwe wordt door miljoenen mensen over de hele wereld gegeten, maar is tarwe echt zo gezond als we wel denken?



Gluten is het belangrijkste eiwit dat in tarwe voorkomt en in nog een paar andere granen als gerst, spelt en rogge. Gluten geeft deeg zijn elastische eigenschappen.
Het probleem met tarwe zit hem in het feit dat de moderne tarwe zoals die nu geteeld wordt, door veel mensen niet goed te verteren is. Ons immuunsysteem ziet de gluten als vreemde indringers en valt aan. Dit geeft schade aan de darmwand, waardoor de welbekende coeliakie ontstaat. Er wordt veronderstelt dat veel meer mensen aan coeliakie lijden, dan dat men tot nu toe denkt.
Coeliakie kent vele symptomen, waaronder vermoeidheid, bloedarmoede, gewrichtspijn, 
opgeblazenheid en andere spijsverteringsproblemen, hartkloppingen en onregelmatige stoelgang.
De darmwand die beschadigd is bij coeliakie, zorgt ervoor dat onverteerde eiwitten in de bloedbaan terecht komen en allergische reacties veroorzaken. Dit noemt men ook wel " leaky gut syndrom".

Niet iedereen is overigens gevoelig voor tarwe, maar feit blijft dat tarwe bij lange na niet zo gezond is, aangezien het hoog op de glycemische index scoort en daardoor zorgt voor een wisselende bloedsuikerspiegel. Met als gevolg dat er vaker en meer gegeten wordt! Ta\rwe wordt gezegd dat het verslavend werkt, waarschijnlijk juist door de invloed op de bloedsuikerspiegel. (zie ook mijn artikel " moe en bibberig? al eens gedacht aan hypoglycemie?" )
Hypoglycemie wordt geassocieerd met cardiovasculaire aandoeningen, obese en diabetes. verhoogde bloedsuikerspiegels veroorzaken glycatie, dit is een reactie tussen suikermoleculen en een eiwitmolecuul. 
Ook bevat tarwe " fytinezuur" een z.g.n.antinutrient, die mineralen zoals calcium, zink, magnesium en ijzer kan binden, zodat het niet geabsorbeerd wordt. Volkoren tarwe bevat nog meer fytinezuur dan geraffineerde tarwe. Tevens bevat tarwe niet de juiste hoeveelheden aminozuren, waardoor het geen goede eitwitbron is.
Door de darmbeschadiging die ontstaat door tarwe, kunnen er voedingstekorten ontstaan. Onderzoek wijst uit dat tarwevezels vitamine D voorraad met 30% sneller doet afnemen.

Het beste om erachter te komen, of je gluten intolerant bent, is door 30 dagen geen tarwe te eten ( ook geen pasta's van tarwe, koek, gebak en andere producten waar tarwe in verwerkt zit!) en daarna voorzichtig opnieuw tarwe te nuttigen. 
 Als de symptomen in hevigheid terugkomen, dan kun je vrijwel met zekerheid zeggen, dat je tarwe niet verdraagt.








Verder wordt het LDL cholesterol ( het slechte cholesterol) verhoogd door het eten van tarwe. In een studie van 12 weken, hebben een groep mensen 12 weken lang haver gegeten en een andere groep uitsluitend volkoren tarwe. De groep die uitsluitend haver at, had een verlaging van het LDL cholesterol en de groep die tarwe at 60,4% verhoging van de dichte LDL deeltjes, dat is een verhoging van 8% !

Bij een milde glutenallergie, kan men nog bv spelt eten, deze bevat ook gluten, maar van een andere beter verdraagbare soort. Spelt bevat ook 10 tot 25% meer eiwit dan tarwe. Ook wordt spelt door de betere bescherming van de korrel door het kaf, minder bewerkt met pesticiden!

Mensen die compleet allergisch zijn, kunnen glutenvrije granen als quinoa, rijst, boekweit, Gierst, Teff, Mais, Amarant en haver vervangen voor tarwe.


woensdag 10 juni 2015

DIY met mozaiek!

Onlangs hebben we weer eens lekker mosselen gegeten. Wat dan altijd overblijft zijn pannen vol met de schelpen of schalen van de mossel. Ik vind het dan ergens jammer om die weg te gooien, dus heb ik er maar iets leuks van gemaakt.



Zo had ik laatst ook een kapotte plantenpot, een leuke pot waar ik van baalde. Maar die heb ik dan weer hergebruikt door er mozaiek mee te maken.

De eerste mozaiek dateert al uit de 8e eeuw voor Christus en werd gemaakt van simpele kiezelstenen. Wij kennen de mozaiek vooral uit Tunesië bijvoorbeeld, maar ook van de beroemde Spaanse kunstenaar Gaudi, zoals hierboven op de foto met een van zijn werken te zien is.


Ik heb het echter wat simpeler gemaakt, aangezien dat soort kunstwerken een beetje buiten mijn bereik liggen. :-)
Ik heb er een aantal vogelhuisjes mee bewerkt. Ik had oude huisjes hangen die met de dag lelijker werden, dus een opknapbeurt konden ze wel gebruiken.


Dit huisje heb ik met oude terracotta pot gemaakt en de stukjes heb ik met een "instant filler" vastgemaakt.
De rand van de pot heb ik gebruikt om voor het gat als een soort van "stokje" te gebruiken. 

Dit huisje heb ik deels met terracotta pot stukjes en
van een sierpot gemaakt, en omdat ik niet voldoende bleek te hebben voor het hele huisje, heb ik één zijkant met schelpen beplakt.



Het tafeltje hieronder, was een oud tafeltje wat ook al een mozaiek blad had, maar dat was van glas. Doordat het in de winter had buitengestaan, was het stuk gevroren en heb ik maar besloten om een oude schaal met mozaiek te beplakken. Hier heb ik de mosselschalen gebruikt met nog wat andere schelpen tussendoor.De mosselen eerst in stukjes geslagen en op het bord vastgemaakt. De instant filler heb ik licht laten drogen, voor al eer ik de schelpen en de stenen schoon heb gemaakt met een spons met water. Ik heb de rand afgewerkt met een touw.

En voila zie hier het resultaat! Ook al had ik het nooit gedaan, een leuke bezigheid moet ik zeggen!