Tarwe wordt door miljoenen mensen over de hele wereld gegeten, maar is tarwe echt zo gezond als we wel denken?
Gluten is het belangrijkste eiwit dat in tarwe voorkomt en in nog een paar andere granen als gerst, spelt en rogge. Gluten geeft deeg zijn elastische eigenschappen.
Het probleem met tarwe zit hem in het feit dat de moderne tarwe zoals die nu geteeld wordt, door veel mensen niet goed te verteren is. Ons immuunsysteem ziet de gluten als vreemde indringers en valt aan. Dit geeft schade aan de darmwand, waardoor de welbekende coeliakie ontstaat. Er wordt veronderstelt dat veel meer mensen aan coeliakie lijden, dan dat men tot nu toe denkt.
Coeliakie kent vele symptomen, waaronder vermoeidheid, bloedarmoede, gewrichtspijn,
opgeblazenheid en andere spijsverteringsproblemen, hartkloppingen en onregelmatige stoelgang.
De darmwand die beschadigd is bij coeliakie, zorgt ervoor dat onverteerde eiwitten in de bloedbaan terecht komen en allergische reacties veroorzaken. Dit noemt men ook wel " leaky gut syndrom".
Niet iedereen is overigens gevoelig voor tarwe, maar feit blijft dat tarwe bij lange na niet zo gezond is, aangezien het hoog op de glycemische index scoort en daardoor zorgt voor een wisselende bloedsuikerspiegel. Met als gevolg dat er vaker en meer gegeten wordt! Ta\rwe wordt gezegd dat het verslavend werkt, waarschijnlijk juist door de invloed op de bloedsuikerspiegel. (zie ook mijn artikel " moe en bibberig? al eens gedacht aan hypoglycemie?" )
Hypoglycemie wordt geassocieerd met cardiovasculaire aandoeningen, obese en diabetes. verhoogde bloedsuikerspiegels veroorzaken glycatie, dit is een reactie tussen suikermoleculen en een eiwitmolecuul.
Ook bevat tarwe " fytinezuur" een z.g.n.antinutrient, die mineralen zoals calcium, zink, magnesium en ijzer kan binden, zodat het niet geabsorbeerd wordt. Volkoren tarwe bevat nog meer fytinezuur dan geraffineerde tarwe. Tevens bevat tarwe niet de juiste hoeveelheden aminozuren, waardoor het geen goede eitwitbron is.
Door de darmbeschadiging die ontstaat door tarwe, kunnen er voedingstekorten ontstaan. Onderzoek wijst uit dat tarwevezels vitamine D voorraad met 30% sneller doet afnemen.
Het beste om erachter te komen, of je gluten intolerant bent, is door 30 dagen geen tarwe te eten ( ook geen pasta's van tarwe, koek, gebak en andere producten waar tarwe in verwerkt zit!) en daarna voorzichtig opnieuw tarwe te nuttigen.
Als de symptomen in hevigheid terugkomen, dan kun je vrijwel met zekerheid zeggen, dat je tarwe niet verdraagt.
Verder wordt het LDL cholesterol ( het slechte cholesterol) verhoogd door het eten van tarwe. In een studie van 12 weken, hebben een groep mensen 12 weken lang haver gegeten en een andere groep uitsluitend volkoren tarwe. De groep die uitsluitend haver at, had een verlaging van het LDL cholesterol en de groep die tarwe at 60,4% verhoging van de dichte LDL deeltjes, dat is een verhoging van 8% !
Bij een milde glutenallergie, kan men nog bv spelt eten, deze bevat ook gluten, maar van een andere beter verdraagbare soort. Spelt bevat ook 10 tot 25% meer eiwit dan tarwe. Ook wordt spelt door de betere bescherming van de korrel door het kaf, minder bewerkt met pesticiden!
Mensen die compleet allergisch zijn, kunnen glutenvrije granen als quinoa, rijst, boekweit, Gierst, Teff, Mais, Amarant en haver vervangen voor tarwe.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten