Translate

maandag 9 februari 2015

CVS of Chronisch vermoeidheids syndroom


Het chronische vermoeidheids syndroom, ook wel ME of CVS genoemd, is een onbegrepen en complexe ziekte. De meeste patiënten lopen lange tijd bij allerlei artsen, zonder ook maar één stap verder te komen. Ze missen de diagnose of krijgen te horen dat ze er maar mee moeten leren leven, of dit soort klachten zit meestal tussen de oren.Na allerlei onderzoeken wordt er meestal niets of weinig gevonden, die al deze klachten kan verklaren. Meestal wordt er dan ook op de verkeerde dingen gezocht of is er niet genoeg kennis op het gebied van ME/CVS.



M.n. in het buitenland is er erg veel onderzoek gedaan en zijn er op meerdere vlakken afwijkingen gevonden. De meest vooraanstaande ME specialisten zijn het er dan ook over eens dat ME/CVS niet tussen de oren zit en dat het wel degelijk een ernstige ziekte is.
De meeste patiënten ervaren niet alleen onbegrip bij hun (reguliere)arts(en)(met uitzonderingen daar gelaten),maar dikwijls ook in hun omgeving, wat de ziekte er al helemaal niet gemakkelijker op maakt.
Als men al eens een goede dag heeft en iemand ziet dat je een boodschapje hebt gedaan, wordt er al snel gezegd " dat het allemaal wel meevalt", maar mensen zien dikwijls niet hoe uitgeput en ziek iemand kan worden van een " simpel boodschapje" doen.
CVS is niet uitsluitend vermoeid zijn, CVS geeft tal van klachten naast spierzwakte, want dat is heel iets anders dan vermoeid zijn. Zo hebben de meeste patienten ook last van voedsel intoleranties en de daaruit volgende klachten als benauwdheid of snelle hartslag. Ook cognitieve problemen, zoald enorme vergeetachtigheid en woordvindproblemen -om er een paar te noemen- komen veel voor. Dit staat ook wel bekend als de z.g.n. brainfog bij ME/CVS.
En niet te vergeten het malaise gevoel, wat optreed bij inspanning. M.n. ernstig zieke patienten krijgen dat snel en kan dan ook lange tijd aanhouden. Het lichaam heeft dan grote moeite zich te herstellen van een kleine inspanning.



Steeds vaker is onderzocht dat het chronisch vermoeidheids syndroom verband houdt met giftige stoffen die we dagelijks in grote hoeveelheden binnen krijgen.
Eén groot risico zijn amalgaamvullingen in je tanden deze bevatten kwik en kunnen lekken en tal van klachten veroorzaken.

Tot het vaakst voorkomende symptomen behoren zwakke spieren en algehele vermoeidheid. Van een ernstige " spiervergiftiging" door metalen kan je zelfs zo vermoeid raken, dat je gewoon geen zin hebt om het bed nog uit te komen.
Maar waarom de een klachten ontwikkelt bij een paar amalgaamvullingen en de andere met een mond vol amalgaam vullingen niet, is voor een groot deel erfelijk bepaald. 
Deze mensen missen een aantal enzymen, die onder meer toxische metalen elimineren. Deze groep van enzymen zijn de z.g.n. Glutathion-S-Transfasen.
Als iemand bepaalde enzymen mist, dan worden toxische metalen opgestapeld in een versneld tempo, ook andere toxische stoffen worden dan minder goed geneutraliseerd en uitgescheiden.
Als ons lichaam eenmaal zware metalen bevat, blijven ze daar vele jaren zitten. M.n. in onze weefsels worden ze dan opgeslagen.

Naast amalgaam, bevatten bepaalde vissoorten ook veel toxische stoffen w.o. kwik. M.n. de vette vissoorten bevatten zware metalen, omdat hun weefsels een ideale stortplaats is.
De aanslag die kwik en andere zware metalen op essentiële bouwstoffen doen is groot door de aanmaak van vrije radicalen, daarnaast kunnen ze je vermogen om bouwstoffen op te nemen uit voeding schaden.Als er een tekort aan voedingsstoffen ontstaat, zal het lichaam ze niet "verspillen" aan minder belangrijke lichaamsbewegingen, maar ze naar belangrijkere lichaamssystemen voeren om je in leven te houden. Het daaruit voortkomende gevoel van gebrek aan energie is dus een natuurlijke verdediging van het lichaam tegen te veel inspanning.
Een zware metaalbelasting richt m.n. schade aan de schildklier en de bijnieren aan, omdat deze allebei daar zeer gevoelig voor zijn. Naast schildklierproblemen zien we dan ook vaak een bijnieruitputting bij ME/CVS. Ondanks dat de schildklierwaarden bij onderzoek binnen de referentiewaarden vallen, kunnen er toch problemen mee zijn. Daarom is het bv belangrijk ook het TSH(hypofysehormoon)te controleren. Deze stuurt de schildklier aan en is vaak verhoogd. Ook moet er worden gekeken of de schildklierhormonen T3 goed worden omgezet naar T4.
Bovendien zijn sommige mensen gewoon veel gevoeliger dan anderen voor een "lage" referentiewaarde van schildklierhormonen, en kunnen dan toch(als ze dus binnen de ref.waarde zitten)zich beter voelen als ze wat meer hormonen zouden aanmaken.
Een duidelijk teken voor een arts zou moeten zijn als de lichaamstemperatuur te laag is. 
Bovendien zou er gekeken moeten worden naar andere symptomen die bij schildklierproblemen horen en dat zijn er héél wat!
Bij een zware metalen vergiftiging(en dan ook slecht werkende schildklierfunctie)zien we nl dat men niet goed meer in staat is om de lichaamstemperatuur te verhogen. Dit is in principe een "verdedigingsmechanisme" van het lichaam, want als je minder warmte produceert, verbruik je ook minder energie!
Duidelijk is wel dat kort samengevat m.n. onze hormonen ons energieniveau bepaalt.
Hormonen beïnvloeden zowel de stofwisseling van de spieren, spiervolume en het energieniveau van de spieren. 


Tot slot: uit ervaring is gebleken dat steeds meer mensen belast zijn met toxische stoffen, waaronder zware metalen en m.n. kwik.
Bij verdenking daarvan is het belangrijk onderzoek te laten doen door iemand die verstand hier verstand van heeft zoals een toxicoloog  en op de hoogte is van de ontwikkelingen op het gebied van ME/CVS. 
Nog een waarschuwing: Laat nooit zomaar al je amalgaamvullingen verwijderen, indien je ziek bent, dit kan nl al je klachten enorm intensiveren!
Het is belangrijk dat dit met een z.g.n. clean-up systeem gebeurt. Deze vangt grotendeels alle kwikdamp en partikels op die vrijkomen bij het uitboren van de kiezen. 
Niet iedere tandarts is hier bekend mee en zal dit ook niet serieus nemen. Neemt je eigen tandarts dit niet serieus, dan kan je ook eens overwegen om een biologische tandarts te contacteren, deze hebben daar n.l. wat meer ervaring mee.




Zie ook mijn andere artikelen:"De kracht van chlorella" ,"de schadelijkheid van amalgaam" en "De Gupta training kan wel eens dé oplossing voor CVS zijn"

Wellicht komen er in de toekomst meerdere artikelen over CVS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten