Translate

zaterdag 14 februari 2015

De overgang hoeft niet altijd een hel te zijn.


De overgang, voor veel vrouwen de hel, voor anderen gewoon een fase waar ze door moeten en weer anderen hebben er totaal geen last van. Wat gebeurt er eigenlijk in het lichaam en wat doen oestrogenen precies met je?


Als je oestrogenen slikt na het begin van de menopauze, gebeurt er iets merkwaardigs. Je bloeit weer helemaal op, want celprocessen die gestopt waren, beginnen weer, omdat de cellen de signalen weer kunnen ontvangen door de oestrogenen.
Het positieve effect van oestrogenen zijn niet alleen het betere psychische welbevinden, maar ook het herstel van de lichaamstemperatuur via het endorfinemechanisme, langdurige bescherming tegen osteoporose en een verbeterde cholesterolstofwisseling.
Zo onstond dan ook de hormoontherapie met zijn vele bijwerkingen. Echter deze bijwerkingen berusten m.n. op verkeerde en te hoge doseringen. Ieder mens is anders en ieder mens heeft dan ook een bepaalde mate van meer of mindere gevoeligheid, dat geldt zeker voor hormonen. Met hormoon vervangende therapie dient men dan ook uiterst voorzichtig te zijn.


We weten inmiddels ook dat alle mensen verschillende afbraakmogelijkheden voor hormonen hebben, die genetisch zijn vastgelegd. Onze lever speelt b.v. een grote rol in de afbraak van hormonen en veel mensen hebben door slechte eetgewoontes een slecht functionerende lever. Althans dat houdt in, dat de lever overwerkt raakt en de vele taken niet meer zo eenvoudig kan uitvoeren. 
Mannen of vrouwen met een vertraagde afbraakmechanisme slaan dan hormonen op in hun weefsel, met alle gevolgen van dien.

De lever, een belangrijk orgaan!
Een goede lever ondersteuning kan dan al veel klachten verlichten. Te denken valt aan paardenbloem of tewel Taraxacum officinale en een ander goed kruid is mariadistel.

M.n. vrouwen met hevige overgangsklachten kan een oestrogeentherapie een wonder zijn. Tegenwoordig kennen we ook de z.g.n. fyto-oestrogenen, dit zijn stoffen die in planten voorkomen en een soort waarvan de werking in het lichaam enigszins verwant is aan die van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. 
Deze zijn met minder risico's dan de hormoon preperaten die we uit het reguliere circuit kennen.

Ongeveer 40% van vrouwen breekt maar heel langzaam oestrogenen af, vaak te wijten aan de lever en de vele schadelijk invloeden van toxische stoffen die we dagelijks binnenkrijgen. Ook overgewicht kan de hormonen uit balans brengen.
Zij nemen gemakkelijk in gewicht toe, hebben vaker knobbeltjes in de borst, vleesbomen, cellulitis, aanleg voor spataderen en aambeien. Daar tegenover staat dat ze een roze, rimpelloze huid hebben. Deze vrouwen mogen nooit met oestrogeen therapie behandeld worden want zij lopen het hoogste risico.
Waarom? Omdat hun oestrogeenspiegel veel te hoog is, ze breken deze slecht af. ZIj hebben dus juist veel last van de overgang, vanwege deze hoge spiegel en hebben het meeste baat bij een behandeling met plantaardige oestrogenen. Het grootste probleem vormt zich in een tekort aan progesteron, omdat veel vrouwen jarenlang de pil hebben gebruikt, gaat de balans tussen progesteron en oestrogeen verloren. 


Klachten die bij een oestrogeen dominantie horen zijn
*dunner wordende huid
*afgenomen energie levels
*afgenomen libido
*toegenomen risico op fibroids
*onregelmatige menstruatie
*toegenomen risico op borstkanker
*vasthouden van vocht
*aankomen, m.n. op de buik en heupen
*te vroege menopauze
*concentratieproblemen
*versneld verouderingsproces/rimpels
*endometriose
*tussendoor bloedingen
*onverklaarbare hoofdpijnen
*slecht humeur
*cystes in de borst
*verminderde werking van de schildklier!

Helaas kom je niet zo makkelijk voor een hormoontherapie in aanmerking, zeker als je bij de vrouwen hoort die maar moeizaam oestrogenen afbreken.
Om de klachten van de overgang zo veel mogelijk te verminderen zou je dagelijks 200 gr. tofu of 500 ml sojamelk kunnen drinken.
Houdt je daar niet van, dan kun soja of lijnzaad capsules nemen.
Fyto-oestrogenen zitten ook nog o.a.in wortelen, knoflook, haver en dadels.


Wil je graag een fyto preperaat gebruiken, zorg er dan voor dat je  weet dat je een tekort hebt aan oestrogenen, aangezien zoals ik al vermelde, veel vrouwen eerder een oestrogeen-dominantie hebben en een tekort aan progesteron en dan zichzelf ervan verdenken een teveel aan oestrogeen te hebben.

Goede kruiden voor de overgang zijn dong quai ( Angelica sinensis), Black Cohosh 
(cumicifuga racemosa) en oile van de sleutelbloem, of tewel Evening primrose oil

Geen opmerkingen:

Een reactie posten