Translate

woensdag 25 februari 2015

Hoofdpijn kent vele oorzaken.


Bepaalde voedingsmiddelen kunnen duidelijk een aanval van migraine of hoofdpijn uitlokken. Zo kennen we de migraine die wordt uitgelokt door chocolade, kaas en varkensvlees. Onderzoek wijst uit dat het stoppen met eten van deze en andere producten hoofdpijnaanvallen soms helemaal kan doen laten verdwijnen.


Eliminatiedieet

Het eliminatie dieet is er om er achter te komen welk voedingsmiddel de oorzaak is van je hoofdpijn. Althans als je de voeding verdenkt van je hoofdpijn.
Schrap ten minste 12 weken de volgende 10 voedingsmiddelen uit je menu. Door verandering van voeding kan je de 1e week meer hoofdpijn hebben, die tenslotte vanzelf zal verminderen, totdat ze helemaal uitblijven.
Probeer het 12 weken tot het liefst een half jaar vol te houden en ga daarna stapsgewijs terug naar het oude menu en voeg iedere 4 weken één verboden middel van lijst weer toe aan je menu. Komt tijdens die 4 weken de hoofdpijn terug, dan is het laatst toegevoegde middel kennelijk de boosdoener. Ga door met de andere middelen, want het kan zijn dat je niet voor één maar meerdere middelen gevoelig bent.

1 koffie(noten of vruchtenkoffie mag)
2 thee(kruidenthee mag)
3 alle zoetigheid die suikers bevatten
4 chocolade
5 zoete melkproducten(behalve kwark,karnemelk en biogarde)
6 varkensvlees
7 rode wijn
8 kaas
9 pinda's
10 zout(overal waar het in zit, dus ook zoutjes, zoute drop, zoute haring enz.)

Ook het volgende kan hoofdpijn veroorzaken

Nog enkele veel voorkomende oorzaken van hoofdpijn zijn:
  • verstopping
  • lever problemen
  • voorhoofdholte ontsteking
  • spanningen en stress
  • roken
  • koud voedsel
  • smaakversterkers en andere toevoegingen
  • te weinig ontspanning
  • hypoglykemie

Vaak kan de lever ook overwerkt zijn door de zware belasting die onze levers toch al hebben. Overal vinden wij gifstoffen in, van cremes tot voeding en make-up ook parasieten,bacteriën, schimmels, en virussen produceren toxische stoffen en wat valt te denken van stress? Onze lever heeft het gewoon zwaar, daarom is het geen slecht idee om de lever wat te ondersteunen. Dat kan bv met mariadistel, kurkuma of paardebloem. Mariadistel is in staat om de buitenste laag van de levercellen te wijzigen, zodat gifstoffen niet meer de levercellen kunnen binnendringen en helpt bij de aanmaak van nieuwe levercellen. Paardenbloem stimuleert de lever, alvleesklier én de gal, waardoor onze spijsvertering verbeterd. En kurkuma( of koenjit) heeft een sterke anti- ontstekingseffect, beschermd de lever en stimuleert de doorbloeding.

Migraine is een welbekende vorm van hoofdpijn en kan ernstig zijn qua pijn. Je kan er misselijk bij worden en zelfs braken.Geen licht en geluid kan verdragen worden.
Migraine kan van enkele uren tot wel 3 dagen aanhouden.
Er is ook de z.g.n. clusterhoofdpijn, deze hoofdpijn voelt men achter de ogen of op de slapen. Deze komen vooral voor in het voorjaar en het najaar en kunnen wel drie maanden aanhouden. Iedere aanval kan van 45 min. tot wel 2 uur duren.
Bij spanningshoofdpijn, zien we ook vaak pijn in de nek, het is een niet kloppende hoofdpijn aan beide zijde van het hoofd. Bij deze laatste hoofdpijn is vaak de "lever energie" verstoord. De lever is in de TCM(traditional Chinese Medicin) het orgaan dat met woede, stress, frustratie e.d. te maken heeft. Zijn we gestrest of gefrustreerd, dan kan dat de energie van de lever verstoren.

En tot slot kan men hoofdpijn krijgen doordat men in het weekeinde koffie op een later tijdstip drinkt. Men slaapt dikwijls uit en heeft geen vast ritme zoals door de weeks. Meestal is het aantal kopjes koffie voor veel mensen in het weekend ook lager dan door de weeks. De oplossing is eenvoudig: sta eerder op voor je kopje koffie in het weekend of verminder het aantal kopjes door de weeks!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten