Dr Gupta is een CVS/ME/Fibro specialist, die een Kliniek voor chronisch vermoeiden in Londen heeft. Zelf heeft hij in zijn studietijd CVS/ME ontwikkeld en heeft 10 jr lang onderzoek gedaan naar de oorzaak, welke is gepubliceerd in de “medical journey”van 2002. Hij is tot de ontdekking gekomen dat deze patiënten een overactieve "amygdala" hebben. De amygdala is onderdeel van het limbische systeem in de hersenen, waar wij alle emotionele belevingen vast leggen. Door een bepaalde situatie een emotionele waardering te geven (en als zodanig in het onbewuste geheugen vast te leggen), kan het men een toekomstige soortgelijke situatie gemakkelijker herkennen en daar gepast op reageren met een vecht- of vluchtreactie. De amygdala controleert dus de "fight and flight" reactie.
“Volgens Ashok is ME/CVS een lichamelijke ziekte als gevolg van een onderliggend neurologisch probleem. ME/CVS is het gevolg van een disfunctionerend onderdeel van het onderbewuste brein, de amygdala. Eén van de rollen van de amygdala is om het lichaam te beschermen tegen potentiële bedreigingen. Onderzoek naar de amygdala is van oudsher gericht op de fysiologische en emotionele bedreigingen, echter is uit recent onderzoek gebleken dat de amygdala ook betrokken is bij de beschermingsmechanismen tegen chemische en immunologische bedreigingen. Volgens Gupta is ten tijden van het ontstaan van de ziekte meestal sprake van acute of chronische psychologische of fysieke stress en daarnaast één of meerdere lichamelijke triggers (zoals een virale infectie, een ziekte of chronische pijn). In het begin van de ziekte is er dus meestal sprake van psychische en/of fysieke stress, evenals een acute lichamelijke ziekte. In het geval van ME/CVS, kan dat een ziekte zijn als gevolg van een virus (bv. ziekte van Pfeiffer, darm enterovirussen, enz.), of een bacteriële- of schimmelinfectie (bv. candida) of een andere lichamelijke stressor bijvoorbeeld een ongeval, overmatig sporten, een operatie of een bevalling. Bij fibromyalgie kan de trigger chronische pijn in een bepaald deel van het lichaam zijn. Dit veroorzaakt een trauma in de amygdala, waardoor deze als het ware overactief op symptomen in het lichaam gaat reageren. Deze conditionering gebeurt geheel onbewust, zonder dat de persoon zich realiseert dat het gebeurt. Vanaf dat moment, overstimuleert de amygdala voortdurend het sympatische zenuwstelsel.
Het sympatische zenuwstelsel verzorgt de noodhulp aan het lichaam als er sprake is van een bedreiging. Echter dit mechanisme is bedoeld voor acute levensbedreigende situaties, waarbij we letterlijk moeten vechten of vluchten om te overleven. Als de ‘vecht of vlucht’-reactie is geactiveerd, is het lichaam klaar om te vechten of te vluchten voor een (vermeende) bedreiging; spieren spannen zich aan, bloedvaten vernauwen zich, detoxificatie en spijsvertering worden op een laag pitje
gezet, de bijnieren produceren stresshormonen zoals adrenaline en cortisol, het immuunsysteem wordt onderdrukt/ontregeld.
Volgens Ashok Gupta houdt de amygdala het lichaam van CVS-patiënten voortdurend in deze 'vecht of vlucht'-staat. Het lichaam raakt hierdoor uitgeput en ontregeld. Ten slotte kunnen secundaire aandoeningen en symptomen optreden als gevolg van de overgevoeligheid en ontregeling van het gehele systeem. Als gevolg van de secundaire effecten van de aandoening op het lichaam, kan men bijvoorbeeld voedsel intolerantie ontwikkelen of andere gevoeligheden.
Wanneer de hersenen en het lichaam chronisch in verhoogde staat van paraatheid verkeren, kan de amygdala gemakkelijk nieuwe reacties op nieuwe ‘bedreigingen’ aanleren. De amygdala kan gaan reageren op prikkels die normaal gesproken geen reactie zouden veroorzaken. De hyper alertheid van het brein kan tevens de slaap bemoeilijken of verstoren. De patiënt zal ook merken dat stress de symptomen kan verergeren. Dat komt simpelweg doordat stress de vicieuze cirkel versnelt.
Bij sommige patiënten, is de conditionering niet bijzonder ernstig, waardoor sommige patiënten hun gezondheid lijken terug te krijgen door middel van algemene veranderingen in de levensstijl. Bij sommige patiënten is de conditionering in de hersenen ernstig en veroorzaakt het een chronische langdurige ziekte, aldus Ashok.”
bron: www.guptaprogramme.com
Wat de diagnose betreft, zijn vooral de symptomen denk ik, van belang en aangezien naar mijn idee hier ook altijd sprake is van uitgeputte bijnieren, kan men via de pupil en een aantal andere aanwijzingen ook nagaan of dat zo is. Ook versnelde hartslag en een gevoel van onrust of paniek kunnen een aanwijzingen zijn van een overactieve amygdala.
In de Gupta training leer je verder speciale technieken,om je amygdala te heropvoeden, het is volgens Gupta géén CGT(cognitieve gedragstherapie), géén psychotherapie, géén reverse therapie géén louter positief denken, of ontspanningstherapie, het bestaat uit o.a NLP technieken en mindfullness.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten