Translate

woensdag 25 februari 2015

Moe en bibberig? al eens gedacht aan hypoglycemie?

Veel mensen kennen dat gevoel wel als ze honger krijgen en ineens moe en bibberig worden, dat heeft te maken met een te lage bloedsuikerspiegel.


Een lage bloedsuikerspiegel of hypoglycemie komt vrij veel voor. De bloedsuikerspiegel is dan niet constant, maar te laag. Vaak wordt dan geadviseerd om snel wat druivensuiker te nemen, maar dit heeft eerder een averechts effect op de bloedsuikerspiegel. Hij gaat dan misschien wel direct omhoog, maar keldert daarna nog meer, waardoor we de cirkel van onstabiele bloedsuiker levels in stand houden. Echt alleen in geval van nood, wanneer iemand dreigt flauw te vallen, kan men gauw
 misschien wat suiker of zoets geven, maar best is er voor te zorgen om de bloedsuiker te stabiliseren.

Er behoren veel symptomen tot een lage bloedsuiker spiegel, maar de meest voorkomende zijn toch wel bibberigheid  en duizelig worden wanneer er niet op tijd gegeten wordt.


Ik noem hieronder een lijst met symptomen die kunnen voor komen bij hypoglycemie. Ze hoeven niet gelijktijdig voor te doen of allemaal aanwezig te zijn. Doch hoe meer je er hebt, hoe groter de kans. Stelregel is wel een voortdurende vermoeidheid die door het eten weer verdwijnt en die weer kan terugkomen wanneer men niet tijdig eet, zodat men weer behoefte heeft aan zoetigheid.

*slecht of wazig zien
* snel blauwe plekken hebben
* bibberig of trillen wanneer honger
* vermoeidheid, slap voelen
* candida infecties
* hartkloppingen
* duizeligheid
* nerveus, angstig of prikkelbaar
* slechte concentratie
* nachtmerries
* vaak behoefte aan zoetigheid
* gevoel flauw te vallen
* overmatige transpiratie
* oorsuizingen
* slapeloosheid
* vaak plassen
* hoofdpijn


Hoe ontstaat hypoglycemie?
Wanneer men steeds veel witmeelproducten, 
suikers en snelle koolhydraten eet, stijgt de bloedsuikerspiegel heel snel en wordt de alvleesklier geprikkeld om veel insuline te produceren. De bloedsuikerspiegel gaat dalen, doordat de cellen door de insuline worden gestimuleerd om veel glucose op te nemen, dit leidt tot hongergevoel en vooral met behoefte aan zoet en zoetigheid. Geeft men hier steeds aan toe, dan worden op een gegeven moment na langdurige stimulatie, de cellen minder gevoelig voor insuline.Dit heet insuline resistentie.
Er is steeds meer insuline nodig om de cellen de glucose te laten opnemen. Het bloedsuiker stijgt en de alvleessklier word overprikkelt. Na jaren van overstimulatie raakt de alvleesklier echter uitgeput, waarbij diabetes type II of te wel ouderdomssuiker ontstaat.



Vooral bij insulineresistentie zal er veel glucose in de vetcellen worden opgenomen, terwijl anderecellen een tekort krijgen, omdat de vetcellen makkelijker glucose opnemen, dan bv spier of hersencellen. Daarom kunnen mensen met een te veel insuline aan overgewicht lijden.
Hypoglycemie kan wel 10 tot 20 jaar voortduren, voordat er diabetes type II ontstaat!

Wat doe je eraan?
Als eerste dien je toch echt je dieet aan te passen. Dus géén snoepgoed, gebak, frisdranken, pasta's, koek enz. meer!! 
Zorg ervoor dat je langzame koolhydraten i.p.v. snelle koolhydraten nuttigt en dat je op tijd eet. Langzame koolhydraten zitten bv in boekweit, noten, zaden, groentes, peulvruchten en volkoren producten. Eet ze te samen met eiwitten, aangezien daarmee de insulinepieken afgeremd worden.

Sla nooit een maaltijd over en zorg zodra je wat honger krijgt, dat je iets eet. Beste is 6 tot 8 kleinere maaltijden over de dag verspreiden, dan 3 grote maaltijden. En dan géén zoet, maar iets wat de bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Te denken valt aan een handje noten of zaden. Ook zoet fruit is beter om te laten staan, zeker in ernstige gevallen van hypoglycemie andere vruchten kunnen gewoon genuttigd worden, mits in mate in het begin. Verder laat alle witmeelproducten achterwegen! D.w.z ook koekjes, cakes, pizzadeeg van witmeel, witte pasta enz. Liefst alles van volkoren producten. En dan ook nog eens géén tarwe, maar van spelt!! Tarwe verhoogd nl de bloedsuiker aanzienlijk en is niet gezond, ook al denken meesten dat volkoren tarwe erg gezond is. Tarwe heeft naast het effect op de bloedsuikerspiegel nog andere vervelende "bijwerkingen", die de darmen ernstig kunnen verstoren. 
Laat verder all gebakken, vette voeding en snacks staan, aangezien die ook de bloedsuiker verstoren!
Volkoren producten zorgen niet alleen voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel, maar geven ook langer een verzadigt gevoel.
Laat ook alle frisdranken en fruitsappen achterwegen! Drink liever een kop kruidenthee of zuiver bronwater. Fruitsappen zijn voor de spijsvertering niet goed, beter zijn hele vruchten.
Ook koffie met mate, aangezien koffie op de bijnieren werkt en indirect ook zo de bloedsuiker verstoord.
Wil je toch iets zoets gebruiken, gebruik dan stevia om te zoeten. Stevia helpt ook nog eens de bloedsuiker te stabiliseren.
Naaste verkeerde voeding is stress ook funest voor je bloedsuikerspiegel. Dus zorg voor tijdige ontspanning.
Voor het verbeteren van de gevoeligheid van insulinereceptoren in de celwand, kan men extra 200 mcg GTF chroom nemen ( een vorm van chroom die goed opneembaar is), zink, magnesium en mangaan. Ook zijn omega 3 vetzuren, alfa-liponzuur en vitamine E goed voor de versterking van de celwand.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten