Translate

woensdag 11 februari 2015

Hoe werkt een horoscoop?


Veel mensen kennen astrologie als de horoscoop in een krant of tijdschrift. Maar de meeste weten niet dat dit slechts om de stand van de zon tijdens de geboorte gaat. Astrologie is véél meer dan dat!


In vroegere tijden had iedere koning of ander belangrijk persoon met genoeg geld al een eigen astroloog. Astrologie bestaat dan ook al decennia lang.


In dit artikel wil ik een korte uitleg geven over hoe een horoscoop werkt

Ten eerste gaat het natuurlijk niet alleen om de zon, er zijn 10 planeten betrokken in de
astrologie, waaronder de maan en de zon ook als planeet beschouwt worden. Verder hebben alle 12 dierenriemtekens invloed op iemand en niet slechts één teken zoals veel mensen denken. Hoeveel invloed ze hebben, is afhankelijk van hoe "sterk" zo n teken staat in iemand persoonlijke horoscoop.
Dan hebben we nog de z.g.n. aspecten, dat zijn de onderlingen afstanden die de planeten met elkaar verbinden. Alle planeten draaien met verschillende snelheden rond de zon, als gevolg daarvan vormen ze vanaf de Aarde gezien onderling verschillende hoeken die gemeten worden in graden, minuten en seconden.
De volgende aspecten worden het meest gebruikt:
De Conjunctie: hier staan 2 planeten 0° van elkaar verwijderd en de invloed is wisselend, deze kan zowel actie als expressie betekenen.
Het sextiel: hier staan 2 planeten 60° van elkaar verwijderd de invloed is gunstig, doch niet al te sterk.
Het vierkant: hier staan 2 planeten 90° van elkaar verwijderd en de invloed is negatief. Het geeft tegenwerking en disharmonie.
De driehoek: hier staan 2 planeten 120° van elkaar verwijderd en deze invloed is positief en harmonisch.
Tot slot de Oppositie: hier staan 2 planeten 180° van elkaar verwijderd en de uitwerking is meestal disharmonisch.
Deze 5 aspecten noemen we de z.g.n. Majeuraspecten.

De berekening van de horoscoop

Wat hebben we nodig?
Ten eerste iemand's geboortedatum, tijd(zo exact mogelijk) en de geboorteplaats.
Een efemeride. Dit is een verzameling tabellen met de posities van de planeten in de tekens om middernacht Greenwich Mean Time(GMT) of om 12 uur 's middags voor elke dag van het jaar.
De meest nauwkeurige efemeride is die van N.F.Michelsen " The american ephemeris for the 20th century.
Verder moet je de lengte,- en breedtegraden van de geboorteplaats bepalen. Voor Nederland kan men gebruik maken van het Astrologisch plaatsnamenboek voor Nederland van A. Vermist en R.Hepp(uitgeverij Schors '86)

Echter tegenwoordig wordt alles via software berekent, omdat dit veel te veel werk is, om handmatig uit te voeren.

Om de geboortetijd tot de werkelijke tijd terug te brengen, moet e.v.t. zomertijden,oorlogstijden en tijdzones gecontroleerd worden.
Dan hebben we de z.g.n.huizentabellen nodig, deze geven voor elke berekende (sterre)tijd de huiscusps(dit zijn de hoeken van de z.g.n. huizen)
Again: ook hier wordt tegenwoordig software voor gebruikt.

Hoe ziet er nu een horoscoop uit?

Stel je een sinaasappel voor die uit 12 partjes bestaat. Ieder partje stelt een "huis" voor. En ieder huis vertelt iets over je levensomstandigheden op 12 verschillende gebieden. Meer daar over later. 
Welnu, op ieder huis staat een teken op een bepaald aantal graden van de huizencusp en in ieder huis kunnen 1 of meerdere planeten komen te staan. (zie tekening)


Dit is voor iedere horoscoop dus anders, doordat niemand op dezelfde tijd en plaats geboren is en dus verschillende planeetstanden voor komen.

Uitleg traditionele betekenis van de huizen

1e huis
Hier vinden we aanwijzigingen van iemands karakter en persoonlijkheid naar buiten, het opnamevermogen en het uiterlijk. Het teken wat op de cusp van het 1e huis staat alsook de planeten in dit huis, bepalen mede het uiterlijk.
Het teken op 1 wordt overigens de ascendant genaamd.
Verder vertelt het iets over hoe iemand ervaringen verwerkt en het vertegenwoordigt iemands uitgangspunt t.o.v. het leven.
BV.Staat Ram op de cusp van dit huis dan uit men zich energiek en met kracht, hij blinkt in alles wat hij doet graag uit.
Staat Uranus in het 1e huis dan krijg je meestal lange mensen. Deze positie geeft ook rusteloosheid en een voortdurend verlangen naar verandering. Ze leiden graag groepen en organisaties. Let wel! Alles in een horoscoop dient gecombineerd te worden tot één geheel en slechts een ervaren astroloog kan een horsocoop goed interpreteren. Het vb dat ik hier geeft en de uitwerking daarvan is mede verantwoordelijk door andere factoren. Bv staan er nog meerdere planeten in het 1e huis? Welke aspecten maken deze planeten?
2e huis
Hier vallen alle aardse goederen en financiële zaken onder. Het uitgavepatroon en inkomsten en iemands mogelijkheden geld te verdienen.
3e huis
Hieronder valt het concreet denken, communicatie in de vorm van telefoonverkeer,literatuur, transport,broers en zussen, buren, de handel en kleine reizen in het binnenland. Verder lagere opleidingen t/m de middelbare school
4e huis
De betekenis die bij dit huis hoort zijn het ouderlijke huis, de ouders en m.n. de moeder. Verder onroerend goed; later je eigen huis en haard en daarna de oude dag. Ook verteld het iets over afstammelingen en erfelijkheid of geërfde vaste goederen. Vaderland en geboorteplaats en ook het levenseinde.
5e huis


Hier vinden we informatie over de kindertijd, onderwijs en leerkrachten en onze opvoeders. Later onze eigen kinderen, maar ook erotiek, liefde en m.n. liefdesavonturen.(liefde en 7ehuis)openbare gelegenheden en gokken vallen ook onder het 5e huis. Vaak kunnen in dit huis huis psychische aandoeningen herkenbaar worden gemaakt.
6e huis
Dit is een huis waaraan erg veel betekenissen gegeven kan worden, maar m.n. vinden we hier iets over iemands gezondheid en ziekte. Voeding,hygiëne, maar ook arbeid(en m.n. die die met dienstbaarheid te maken hebben)collega's,gereedschappen, kleine voertuigen,huishoudelijke voorwerpen, land,- en bosbouw, veeteelt, planten en huisdieren. Ook militaite dienst valt onder dit huis, omdat dit met dienstbaarheid te maken heeft.
7e huis
Dit zegt iets over onze relatie's, levenspartner en huwelijk. Ook openbare vijanden,verenigingen, publiciteit, rechtzaken/processen,justitie/advocaten en compagnons vallen allen onder huis 7
8e huis
Dit huis heeft nogal en beladen betekenis, hier vinden we alles wat met de dood te maken heeft in de breedste zin van het woord. Van doodsoorzaak tot testamenten en erfenissen. Het voogdijschap valt ook in 8
9e huis
Hier vinden we informatie over hogere opleidingen op universitair niveau, het abstracte denken, filosofie en hogere inwijdingen:hoge ambten, zoals burgemeesters en rechters. Maar ook religie en reizen naar het buitenland.
10e huis
Hier vinden we iets over de vader, roem en maatschappelijke positie(zowel maatschappelijke val)de ambtenaar,rechtbank, koningschap en regering, maar ook ambassadeur.
11e huis
In dit huis vinden we meer over vriendschappen/vrienden en kennissen. De verstandhouding met anderen in het algemeen en de hulp van anderen Maar ook hoop, verwachtingen en humaniteit vinden we in 11
12e huis
Huis 12 zegt ons iets over alles wat met afzondering te maken kan hebben, w.o. kloosters, ziekenhuizen, gevangenissen, verpleegtehuizen b.v. kunnen vallen. Maar ook chronische ziekten, eenzaamheid en verbanning, zelfmoord, psychiatrie, grote dieren, misdaad, en zelfs geheime vijanden.

Betekenis van de planeten

Betekenis van de 12 dierenriemtekens sla ik hier over, omdat de meeste mensen wel hun eigen sterrenbeeld kennen.

Korte uitleg van de planeten:

Zon
Vertegenwoordigt het ego, de individualiteit en de wilskracht. Hij is de belangrijkste indicator van wat iemand in feite zou willen zijn. Planeten die aspecten maken met de zon, krijgen extra energie en creatieve kracht, hij verschaft elke planeet initiatief.
Maan


De maan staat voor veranderlijkheid en het onbewuste, hij reageert op prikkels van buitenaf. Hij is de steeds veranderelijke persoonlijkheid, wiens gevoelens en emoties de betrokkene in de weg kunnen staan. De maan beheerst het verleden en tradities. Het vertegenwoordigt meer moederlijke liefde dan romantische liefde. Hij voelt zich aangetrokken tot mensen die beschermt moeten  worden.
Mercurius
Hij vertegenwoordigt ons intellect, staat voor nieuwsgierigheid en leergierigheid. Het is het verwerken en sorteren van alle informatie die de maan in zich opgenomen heeft. Hij is de poort die naar begrip en kennis leidt, maar diepgaand is die niet.
Venus
Iemand laat zich van zijn beste kant zien, door de invloed van Venus. Venus staat voor liefde, tederheid,schoonheid en verfijning, begrip en inschikkelijkheid. Hij streeft naar een comfortabel leven, met goede muziek, lekker eten en kunst. Het staat voor een actief, sociaal leven met een verlangen naar gezelschap.
Mars
Mars vertegenwoordigt ons dierlijk instinct, het stelt ons in staat zij die zwakker zijn aan te vallen op een agressieve wijze.
Mars vertegenwoordigt het mannelijke: hij is de natuurkracht die ervoor zorgt dat de sterkste overleven.
Soms wordt deze kracht misbruikt en krijgen we agressieve, platte en vulgaire uitdrukkingen van deze kracht.
Mars verstoort de harmonie en schept conflicten, zodat hij daarna aan het herstel van eenheid kan gaan werken. Zo compenseert hij daarmee zelfgenoegzaamheid en apathie, die groei in de weg staan. Hij zorgt dus voor verwarring en wanorde.
Jupiter
Jupiter staat voor geluk, hoop en blijde verwachtingen. Hij tracht de diepere betekenis van het leven te doorgronden en zet elk proces aan tot groei en expansie. Hij kent het verschil tussen goed en kwaad, bevorderd sociaal gedrag en ontwikkeling. Steekwoorden die bij hem horen: filosofie,onderwijs, en hij  heeft de neiging meer op zich te nemen dan men aankan.
saturnus
Saturnus staat voor hard werken, hij beseft dat beloning een direct resultaat is van verantwoordelijkheid en zijn inspanning. Hij ziet de werkelijkheid onder ogen en aanvaard zijn lasten en plichten.
Hij symboliseert de vrees voor het onbekende en een gebrek aan vertrouwen belemmerd hem in zijn vooruitgang. Saturnus kan pessimisme en defaitisme veroorzaken en is het bouwen aan eigen waarde.
Maar Saturnus staat voor de wijsheid die het resultaat is van een uiterst zorgvuldige toepassing van kennis.
uranus
Uranus wil zich graag bevrijden van de verantwoordelijkheden, hij is de vereenzelviging met het universele bewustzijn en de eis dat niemand uitgezonderd is, de kans moet krijgen zijn eigen lot te bepalen. Hij staat voor VRIJHEID. Hij weigert zich dan ook aan wie dan ook te onderwerpen, die niet door hem persoonlijk is uitgekozen.Gevestigde traditie en opvattingen worden afgewezen, hij staat voor orginaliteit en menslievendheid. Puur materialisme verwerpt hij omdat dat de ontwikkeling in de weg staat- In negatieve vorm kan uranus een rebel geven die tegen iedere vorm van gezag is en in positieve vorm wil hij de mensheid uit de klauwen van onwetendheid bevrijden en toont hij betrokkenheid met de maatschappij.
neptunus
Hij voelt zich verplicht om de maatschappij te dienen, voortkomend uit een duister schuldgevoel, daarom draait hij in een kringetje rond en is zoekt naar verlichting voor zijn angstgevoelens. Hij is hypergevoelig voor onrecht wat ons wordt aangedaan. Hij is het medeleven, onderbewustzijn, de illusie en poezie.
Hij staat voor verbeeldingskracht en voelt zich geroepen om zich ten dienste te stellen van de samenleving, hij heeft grote belangstelling voor werk in instellingen waar zielzieken, geestelijk gestoorden, misdadigers of andere achterblijvers zich ophouden. Maar neptunus heeft ook een negatieve kant, die zich uit in verslavingen, spiritisme, grilligheid en nymfomanie.
pluto
Grote organisaties hebben de kracht en macht van pluto, zij hebben zoveel economische invloed, dat ze het lot van mensen kunnen beheersen.Pluto gaat over religieuze,sociologische en politieke beroeringen, die zowel positieve als negatieve vooruitgang kunnen geven.
Hij geeft geestelijke nieuwe geboortes-hergeboortes. Hij is de grote reorganisator en brengt ons de energie om het oude achter te laten en plaats te maken voor progressie, nieuwe ervaringen en opbouw. Zo, nu zijn de planeten,de aspecten, de 12 tekens en huizen besproken.
Na de berekening van een horoscoop is het zaak om alles in het horoscoopwiel(zie tekening)te plaatsen en de horoscoop te gaan duiden. Alleen een zeer ervaren astroloog kan dit, aangezien er naast wat in dit artikel besproken is, nog meerdere zaken zijn die een horoscoop kunnen beinvloeden.
Zo kunnen we de 12 tekens weer onder verdelen in andere groepen. Om een voorbeeld te geven, zijn er de elementen.
Zo horen kreeft,vissen en schorpioen bv. bij het element Water en boogschutter, leeuw en ram bij het element Vuur.

Dan hebben we ook nog mannelijke en vrouwelijke tekens en nog meerdere subgroepen.
Ook kan men in een horoscoop nog andere speciale punten berekening, waaronder de drakekop of tewel Maanknoop en het gelukspunt of tewel het Pars Fortuna.

Daarnaast zijn er nog vele soorten horoscopen naast de persoonlijke horoscoop(of tewel radix genoemd)
Om een paar voorbeelden te noemen, we kennen de composiet horoscoop, dit is een vorm van synastry of vergelijking van 2 horoscopen. Dit kunnen huwelijkspartners zijn, maar ook 2 vriendinnen of collega´s of i.d.
Een heel apart gebruik van astrologie, is de medische astrologie. Zie mijn artikel hierover.
We kennen uiteraard ook de voorspellende horoscopen, de z.g.n. progressie-horoscoop en transits, om er een paar te noemen.

Zo ziet je maar, astrologie is véél meer dan alleen maar ons sterrenbeeld en een horoscoop en is niet zomaar een twee drie gemaakt. Ik hoop dat je nu een andere kijk hebt gekregen op astrologie en begrijpt dat astrologie een serieuze bezigheid kan zijn, in tegenstelling tot de horoscopenrubriek in tijdschriften en kranten, want dat heeft uiteindelijk niet veel meer met astrologie te maken, maar is leuk als vermaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten